
Landstede MBO-studenten winnen zeven gouden medailles op de Gastro Erasmus Kookwedstrijden in Turkije
11 april 2025
Van 4 tot en met 6 april 2025 vond de Gastro Erasmus kookwedstrijd plaats in Manavgat, Turkije. Meer dan 90 studenten uit 14 landen streden om de titel. De wedstrijd, die dit jaar voor de tweede keer werd georganiseerd, is een initiatief van Erasmus+ en biedt jonge koks de kans om hun talenten te tonen op een internationaal podium.
Succesvolle deelname
Drie studenten van Landstede MBO – Nanouk Slager, Kris Hoorn en Sem Linthorst – behaalden een uitzonderlijke prestatie door zeven gouden medailles te winnen. Tweedejaarsstudent Nanouk van de opleiding Leidinggevende Keuken, won goud met zowel haar hoofdgerecht als pastagerecht. Kris, derdejaarsstudent van de opleiding Zelfstandig Werkend Kok, veroverde goud met zijn hoofdgerecht en dessert. Bij het visgerecht en dessert trok leidinggevende keuken in spe Sem aan het langste eind. Daarnaast won het Landstede-team goud in de teamopdracht, waarbij de horecatoppers een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert moesten bereiden.
Turkse ingrediënten
"De competitie bestond uit vier solocompetities en een teamwedstrijd op de laatste dag. Elke deelnemer werkte met ingrediënten die beschikbaar waren in Turkije. We kregen de vrijheid om onze gerechten zelf uit te werken," vertelt Sem Linthorst. "We waren goed voorbereid door wekenlange proefkooksessies op school en kregen uitstekende begeleiding van onze docenten."
Culinaire talenten
De Gastro Erasmus Kookwedstrijden hebben als doel jonge culinaire talenten uit Europa samen te brengen en hen de kans te geven om ervaring op te doen in een internationale omgeving. De deelname van de studenten werd mede mogelijk gemaakt door Erasmus+.